Ροή Ειδήσεων

Συσχετισμοί συμφερόντων και δημοσίων σχέσεων η αλλαξοπατριαρχία στα Ιεροσόλυμα (Μέρος πρώτο)

Μέρος πρώτο




Δεσμούς με την Ομογένεια της Αμερικής, αλλά και με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ο φατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» λίγες ώρες έπειτα από την «παμψηφεί εκλογή» του. Ο Θεόφιλος συνδέεται με τον Ελληνοαμερικανό διπλωμάτη Πάτρικ Θέρος, πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κατάρ, καθώς επίσης και με τον ομογενή επιχειρηματία Άλεξ Σπανός, αλλά και «με πάρα πολλούς παράγοντες», όπως είπε χαρακτηριστικά («Η φωνή της Ορθοδοξίας», α. φύλλου 169, Αύγουστος 2005).


ΠΑΤΡΙΚ ΘΕΡΟΣ







Το Μάρτιο του 2000 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου και του γενικού διευθυντή του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ-ΚΑΤΑΡ. Προκειμένου να κατανοήσετε τη σημασία του αρκεί να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.usqbc.org και να δείτε ποιοι συμμετέχουν σε αυτό. Πρόκειται για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Σήμερα εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην Αμερική, ενώ επίσης συμμετέχει σε πολλά think tank, τα οποία διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ («Επίκαιρα», 02/01-26/01/2011)






Το Φεβρουάριο του  2001 με επιστολή του στον εφοπλιστή Γ. Βεντούρη υποδεικνύει για διάδοχο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δίοδωρου (εκοιμήθη στις 19.12.2000) τον αρχιμανδρίτη Θεόφιλο (Γιαννόπουλο) λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο ίδιος και ένας αριθμός προεξεχόντων Ελληνοαμερικανών υποστηρίζομε την υποψηφιότητά του».

«Τον πρόσεξα όταν ο Πατριάρχης Διόδωρος μου τον έστειλε στο Κατάρ για να ξεκινήσει μία Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχει κερδίσει την υποστήριξη και τον σεβασμό του εμίρη του Κατάρ».

«Γνωρίζω ότι δεν είσθε άνευ φίλων στην Κυβέρνηση και αν συμφωνείτε μαζί μου […] εκλιπαρώ την επέμβασή σας με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Νιώτη ή και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου ακόμη. Θα ήμουν προετοιμασμένος να έρθω στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα αν πιστεύετε ότι θα μπορούσα να επισκεφθώ ανωτέρους αξιωματούχους και να κάνω μιαν προσωπικήν έφεσιν βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΩΤΗ: Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου σε κορυφαίο επίπεδο προωθεί εμφανώς και αφανώς επιχειρηματικές συνεργασίες ασκώντας οικονομική διπλωματία με συγκεκριμένες χώρες […]. Στην περίπτωση της προσέγγισης του Κατάρ φαίνεται να έπαιζε ρόλο και ο ελληνοαμερικανός Patrick Theros που έχει άριστες σχέσεις με την Κυβέρνηση του εμιράτου και δρα συμβουλευτικά μέσω της εταιρείας Theros & Theros («Αξία», 5.7.2010).


Αν και το φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας με την κυβέρνηση του Κατάρ ναυάγησε […] την κατασκευή του τερματικού σταθμού και της μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού θα αναλάμβανε η κοινοπραξία Astakos Power Plan Consortium με ανάδοχο την εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία CCC, η οποία από το 1975 έχει έδρα της στην Αθήνα/Μαρούσι και μέχρι τότε βάσει του Νόμου 89/67 δεν είχε δραστηριοποιηθεί στον ελληνικό χώρο («Το Βήμα», 16.5.2010 και 24.10.2010).





Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού «Business Player» τον Ιανουάριο του 2008 (βλ. άνω) και την δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη:

«η εταιρεία CCC απασχολεί 125.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο»

«ο τζίρος της εταιρείας ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως»

«οι περισσότεροι ηγέτες της Μέσης Ανατολής είναι προσωπικοί φίλοι των αφεντικών της CCC»

«όταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ μεσολάβησαν για το παλαιστινιακό, έπαιρναν πρώτα εκείνους στο τηλέφωνο για να ακούσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους»

«οι ιδρυτές της CCC, Χασίμπ Σαμπάγ και Σαΐντ Χούρι (παλαιστινιακής καταγωγής) ήταν εκ των χορηγών της έδρας Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Tufts».


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό του, ο Πάτρικ Θέρος 
«κατά την περίοδο 2005-2007 συντόνισε τις προσπάθειες για να εμποδίσει την Ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλλει την απομάκρυνση του Θεόφιλου...»

«είναι μέλος της Αραβο-αμερικανικής ένωσης τραπεζιτών της Αμερικής»

«είναι εκπρόσωπος κεφαλαιούχων της Δυτικής Λωρίδας-Γάζας-Ιορδανίας».
 

ΑΛΕΞ ΣΠΑΝΟΣ

Σύμφωνα με τη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο ο Άλεξ Σπανός και η οικογένειά του, ιδιοκτήτες μεσιτικής εταιρείας, κατέκτησαν την 1.057η θέση με περιουσία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων («Espresso», 11.3.2011).

Το 2004 χρηματοδότησε με 1.000.000 δολάρια την προεκλογική εκστρατεία του G. Bush όταν διεκδικούσε τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ («Αξία», 3.11.2007).

Το 2004 με απόφαση του αμερικανού προέδρου ήταν μέλος της επίσημης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επικεφαλής υπήρξε ο πατέρας του αμερικανού προέδρου και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους («Ελεύθερος Τύπος», 21.7.2004).

Τέλη 2007 ο φατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε συνέντευξή του θα πει «ο Λευκός Οίκος μας αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή. Έλαβα μια ωραιότατη επιστολή από τον πρόεδρο Μπους, υπογεγραμμένη από τον ίδιο» («Το Βήμα», 10.11.2007).



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΩΤΗ: Το 1999 επιταγή του Άλεξ Σπανού με 1.000.000 δολάρια για την αγορά της πατριαρχικής κατοικίας στην Πόλη (η οποία παραδόθηκε στον Πατριάρχη στις αρχές Μαΐου από τον χρηματοκομιστή π. Άλεξ Καρλούτσο) φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Βαρθολομαίου να τελειώσει τον Αμερικής Σπυρίδωνα («Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου», Φραγκούλη–Αργύρη).


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδωνας σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (5–6 Ιανουαρίου 2008) υπό τον τίτλο «Τα εκκλησιαστικά γεγονότα του 2007» θα γράψει για την αλλαξοπατριαρχία στα Ιεροσόλυμα: «ο Ειρηναίος για δυσνόητους, αν όχι άγνωστους στο κοινό λόγους, εκθρονίστηκε με ανορθόδοξες συνοπτικές διαδικασίες κατόπιν ακατάληπτων επεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του εκ των υστέρων συμπλεύσαντος μ’ αυτήν Οικουμενικού Πατριαρχείου».

 


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΙΤΗ: Το 2009 έγινε γνωστό μέσω του romfea.gr ότι με δαπάνη του Άλεξ Σπανός το 2005, έτος αποπομπής του (νόμιμου Πατριάρχη) Ειρηναίου, εξωραΐστηκαν χώροι εντός του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου με μέριμνα του φατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...