Ροή Ειδήσεων

Ο πάλαι ποτέ Μασόνος διπλωμάτης, ο Καισαρείας Βασίλειος, ο Βόστρων Τιμόθεος και οι άλλοι...!

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας (10.6.2011) αποκαλύψαμε ότι ο κ. Βασίλειος Ελευθεριάδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κατά την διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967, υπήρξε Μασόνος.
 


Σήμερα, δοθείσης της ευκαιρίας από ένα ιδιόχειρο ευχετήριο σημείωμα του μητροπολίτη Καισαρείας κ. Βασιλείου στον Μασόνο διπλωμάτη (βλ. άνω), ας θυμηθούμε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο γηραιός ιεράρχης στην εκτόπιση του νόμιμου και κανονικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου Α'.


«...Στις 6 Μαΐου 2005 ο Πατριάρχης Ειρηναίος συνεκάλεσε δύο φορές, πρωί και απόγευμα, την Ιερά Σύνοδο στην αίθουσα του Συνοδικού του Πατριαρχείου. Παρόντες ήσαν δέκα Συνοδικοί. Και τις δύο φορές δεν υπήρχε απαρτία. Και αυτό διότι μέλη της Ιεράς Συνόδου έκαναν παρασύνοδο, εκτός της Συνοδικής αιθούσης, εναντίον του Πατριάρχου Ειρηναίου [......] υπό του πρώτου τη τάξει Καισαρείας κ. Βασιλείου. 
[......] Ο μακαριώτατος (Ειρηναίος) κατευθύνθηκε προς την οικία του μητροπολίτη Καισαρείας, διότι εκείνος είχε ήδη ισχυριστεί λόγους υγείας, διά τους οποίους δεν ηδύνατο να ήρχετο εις την Ιερά Σύνοδο εκείνη την ημέρα.
Ο μητροπολίτης δεν άνοιγε την θύρα και εκεί έξω από την πόρτα του σπιτιού του μαζεύτηκαν μερικοί αρχιερείς, εκ των οποίων [......] ο Βόστρων κ. Τιμόθεος.
Ο κ. Τιμόθεος άρχισε, κουνώντας το χέρι του και δείχνοντας τον Πατριάρχη Ειρηναίο, να του λέγει ότι πρέπει να παραιτηθεί γιατί εξέθεσε το Πατριαρχείο και δεν τον θέλει η Αδελφότητα.
[......] Ο μακαριώτατος (Ειρηναίος) ανεχώρησε από το Πατριαρχείο εκείνο το απόγευμα για κανονισμένη εξωτερική συνάντηση.

Μόλις αναχώρησε, πολλοί από τους πατέρες, με πρωτοστατούντες τους μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεον, Ελευθερουπόλεως κ. Χριστόδουλον και τους αρχιμανδρίτες Χρυσόστομο, Αριστόβουλο, Δημήτριο και Φιλόθεο, εκτέλεσαν την κατάληψη του Πατριαρχείου. Δηλαδή, ο Βόστρων Τιμόθεος, με την βοήθεια του δοκίμου Μιχαήλ, συγκέντρωσε όλα τα κλειδιά από τις πόρτες του Πατριαρχείου. Εις δε την κεντρική πόρτα του Πατριαρχείου, φωνασκώντας, ζήταγε σύρμα για να την δέσουν, ώστε να μην δύναται να εισέλθει ο μακαριώτατος, όταν θα επέστρεφε, όπως ο ίδιος ο μητροπολίτης έλεγε...».


Επισήμανση: Τα παραπάνω αποσπάσματα ανήκουν στο «Υπόμνημα – Δεκέμβριος 2005» του αρχιμανδρίτη Ειρηναίου (Γιακουμάκη). Διαφορετικά σημεία από το πολυσέλιδο πόνημά του δημοσίευσε και η εφημερίδα «Το Ποντίκι» (30.3.2006).



Στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δέχτηκε τηλεφώνημα του μητροπολίτη Καισαρείας Βασιλείου, ενός εκ των τριών μητροπολιτών που ανέλαβαν το βάρος να ανατρέψουν τον Ειρηναίο («Ελευθεροτυπία», 18.5.2005).

Με μία αρνητική ψήφο και δύο αποχές, οι Προκαθήμενοι και οι εκπρόσωποι των 14 Ορθοδόξων Εκκλησιών, αποφάσισαν χτες τη διαγραφή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου από τα Δίπτυχα και τη διακοπή της μνημόνευσής του. [......] Την απόφαση ανακοίνωσε ο προεδρεύων Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επί της ουσίας αναγνώρισε την τριμελή διοικούσα επιτροπή Ιεραρχών από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. [......] Όσον αφορά στην τριμελή επιτροπή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο μητροπολίτης Καισαρείας Βασίλειος δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Πατριάρχη («City Press», 25.5.2005).

Τα μέλη της ομάδας του μητροπολίτου Βόστρων [......] θέλουν να προωθήσουν στη θέση του τοποτηρητού, πρόσωπο της επιλογής τους. Η πληροφορία είναι ότι θα ήθελαν το μητροπολίτη Καισαρείας Βασίλειο, 82 ετών («Ελεύθερος Τύπος», 27.5.2005).

Την προηγούμενη φορά που ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάκης Σκανδαλάκης επισκέφθηκε το Φανάρι, η κρίση στα Ιεροσόλυμα ήταν σε εξέλιξη. Σήμερα πηγαίνει κάτω από άλλες συνθήκες. Θα δει τον κ. Βαρθολομαίο και θα κάνουν απολογισμό όσων έχουν συμβεί ως τώρα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του κ. Ειρηναίου («Ελεύθερος Τύπος», 31.5.2005).
Την ικανοποίησή του για την έκβαση της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέφρασε χθες ο κ.κ. Βαρθολομαίος στον Κ. Καραμανλή. Κατά τη συνάντησή τους, ο Προκαθήμενος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ικανοποιημένος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ιεροσόλυμα («Metro», 22.9.2005).




Επισήμανση: Σημαντικό ρόλο στη λήψη απόφασης για εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου Πατριάρχη, αλλά και επίσπευσης των διαδικασιών, διαδραμάτισε ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή Σύνοδο, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των επαφών του με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς («Ελευθεροτυπία», 4.7.2005, ρεπορτάζ Πάνος Χαρίτος).

Photo «Real News», 14/06/2009






Υποσημείωση: Δεν το υιοθετούμε, απλώς κάνουμε αναφορά σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (15.2.2009), πως «κατά τον κ. Καρατζαφέρη, εβραίος (και κατά συνέπεια «ανθέλληνας») είναι ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Άθενς κ.ά. Όσο για τον σημερινό πρωθυπουργό, εκείνος –κατά τον κ. Καρατζαφέρη– είναι απλά ένας χαμηλόβαθμος Μασόνος, ο οποίος το βράδυ στη Στοά υπακούει στο «Μεγάλο Διδάσκαλο» Αλέξανδρο Λυκουρέζο».

Υ.Γ.:  Κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Πατριαρχικής Συνόδου, υπό την προεδρία του κ. Θεόφιλου, ο Καισαρείας Βασίλειος ορίστηκε Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος («Ελεύθερος Τύπος», 2.12.2005).