Ροή Ειδήσεων

Ίμια της Ορθοδοξίας κατάντησε το Ναό της Γέννησης του Σωτήρα στη Βηθλεέμ ο αντικανονικά εκλεγμένος στον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου Θεόφιλος (μέρος δεύτερο)


"Δεν μιλάμε για σχέσεις... Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και Κωνσταντινουπόλεως είναι «ένα σώμα, μία σάρκα». Είμαστε ένα και το αυτό πνεύμα" θα δηλώσει ο Αγιοταφίτης Θεόφιλος στη Νάνσια Κωσταρά για τον «Ελεύθερο Τύπο» (6.4.2010).

24.05.2004, Κωνσταντινούπολη

Ύστερα από την παράτυπη εκλογή και παράνομη ανάρρηση του αρχιεπισκόπου Θαβωρίου Θεόφιλου στον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων στις 22.8.2005, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έθεσε στον μοιχεπιβάτη Αγιοταφίτη το αίτημα των καθολικών και των Αρμενίων να τους δοθεί το κλειδί της πύλης του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ που έχουν δικαίωμα να ανοίγουν μόνον οι ελληνορθόδοξοι, με το επιχείρημα ότι έχουν και εκείνοι δικαιώματα σε ορισμένα τμήματα του ναού.


Οι πιέσεις απέδωσαν και στις 2.9.2006 το κλειδί δόθηκε και στις δύο άλλες θρησκευτικές κοινότητες των Αγίων Τόπων με την εύσχημη δικαιολογία «απλώς θα το κατέχουν, δεν θα το χρησιμοποιούν»! Για την παραχώρηση του κλειδιού σε ανακοίνωσή της Επιτροπή των Φραγκισκανών στους Αγίους Τόπους εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον μοιχεπιβάτη Θεόφιλο και όπως σχολίαζαν τότε μητροπολίτες του Παναγίου Τάφου, η ενέργειά του ήταν συμβολικά ικανή να επηρεάσει θετικά κυρίως τους καθολικούς και φυσικά το Βατικανό για να υποστηρίξει την αναγνώρισή του από την Ισραηλινή Κυβέρνηση (σ.σ. ως τα μέσα Δεκεμβρίου 2007 το Ισραήλ αναγνώριζε κανονικό και νόμιμο Πατριάρχη Ιεροσολύμων τον κ. Ειρηναίο).


Με την αίσια έκβαση της υπόθεσης του κλειδιού για το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και τον Κουστωδό του Πάπα στην Αγία Γη, ο Μαχμούντ Αμπάς υποθήκευε τη μελλοντική στήριξη της Καθολικής Εκκλησίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σχεδόν 4 μήνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ να αναγνωρίσει τον αντικανονικά εκλεγμένο στον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων αρχιεπίσκοπο Θαβωρίου Θεόφιλο, την πρότασή του να ενταχθούν ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, η Βηθλεέμ και ο Ιορδάνης ποταμός στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO παρουσίασε ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι. Η συνάντηση αυτή τότε, όπως μάλιστα τονίστηκε και σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σε ένα ζεστό κλίμα φιλοξενίας, κατά την οποία ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης παρουσίασε αναλυτικά στον κ.κ. Βαρθολομαίο όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούσαν την πρότασή του ιδιαίτερα σημαντική (βλ. «metro» 1.4.2010).