Ροή Ειδήσεων

Μπόχα Βυζαντίου. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εισπήδησης του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εσωτερικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μέρος δεύτερο






Αργά το βράδυ της 4ης Μαΐου 2005: Μία μικρή ομάδα Αγιοταφιτών συναντήθηκε σε ασφαλή χώρο εντός του Πατριαρχείου. Τα πάντα ήταν έτοιμα για την οριστική ρήξη με τον κ. Ειρηναίο. «Αδελφοί, έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στο Γένος και το ποίμνιό μας», είπε ένας από τους μητροπολίτες που συμμετείχε στη συνάντηση. Δύο αρχιερείς έκαναν τις τελευταίες διορθώσεις στο κείμενο με το οποίο «αποκήρυτταν» τον Πατριάρχη τους. Ο ένας μετά τον άλλον υπέγραφαν στο τέλος της σελίδας. Άλλος κληρικός είχε ήδη συγκεντρώσει τις υπογραφές περισσότερων από είκοσι αρχιμανδριτών. Όλα είχαν γίνει με απόλυτη μυστικότητα. («Η Καθημερινή» 08.05.2005).


5 Μαΐου 2005: Όπως είπε ο αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου, αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, η ενέργεια τους αυτή αποτελούσε συνέχεια των προηγουμένων και κατά την άποψή τους ήταν πάνω σε αγιοταφιτική και εκκλησιαστική βάση. Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες ενέργειες τους ήταν να ζητήσουν από τον Πατριάρχη Ειρηναίο να παραιτηθεί και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει Μείζονα (Πανορθόδοξο) Σύνοδο. Για το αίτημά τους ενημέρωσαν τον κ. Βαρθολομαίο ο αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης και ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ηγούμενος της Ιεράς Λαύρας Αββά Γερασίμου. Την ενέργεια των διαφωνούντων επέδωσε στον Πατριάρχη Ειρηναίο ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος (ο πρώτος που αμφισβήτησε δημόσια τον κ. Ειρήναιο).


Η Αποκήρυξη απεστάλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς επίσης και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ.Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν να στείλει τριμελή Εξαρχία στα Ιεροσόλυμα για επιτόπου εξέταση της κατάστασης. Την αντιπροσωπεία θα αποτελούσαν οι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος, ο Φιλαδελφείας Μελίτων και ο ηγούμενος της Μονής Ιβήρων Βασίλειος («Ελεύθερος Τύπος» 06.05.2005).




«Κάθε τόσο καλούμεθα όπως πρόσφατα από την Ουκρανία, τα Σκόπια, τώρα από τα Ιεροσόλυμα, να βοηθήσουμε ως συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας στην επίλυση των δυστυχώς ανακυπτόντων προβλημάτων. Το κάνουμε όχι ως κριτές, όχι ως δικαστές, αλλά με πολλή αγάπη, προσφέροντας την διακονίας της ενότητας», είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη μόνη δημόσια αναφορά του για την κατάσταση τελευταία στα Ιεροσόλυμα, απευθυνόμενος προς πολυπληθή όμιλο προσκυνητών από την Φλώρινα (enoriaka.gr, 06.05.2005).

 





Από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε γνωστό ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επικοινώνησε τηλεφωνικώς για να εκφράσει την αντίθεση του στην πρόθεση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να στείλει τριμελή Εξαρχία για να μελετήσει την κατάσταση στα Ιεροσόλυμα και υποστήριξε ότι χωρίς τη δική του συγκατάθεση η παρουσία της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους Αγίους Τόπους συνιστά αντικανονική ενέργεια και επέμβαση στα εσωτερικά άλλου Πατριαρχείου (enoriaka.gr, 06.05.2005).


Παρασκευή 6 Μαΐου 2005 προς Σάββατο 7 Μαΐου 2005: Στις 4 τα ξημερώματα αφίχθη στην περιοχή η τριμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το Φανάρι, ουδέποτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμούσε την εμπλοκή του στην υπόθεση των Ιεροσολύμων, ωστόσο και κατόπιν του αιτήματος της ομάδας των διαφωνούντων, οι οποίοι συνέταξαν την επιστολή Αποκήρυξης, το Φανάρι δεν θα μπορούσε να παραμείνει θεατής στις εξελίξεις («Ελευθεροτυπία» 07.05.2005).





Την απόφασή της να κηρύξει έκπτωτο τον Πατριάρχη Ειρηναίο ανακοινώνει στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις Ιορδανίας, Παλαιστινιακής Αρχής, Ισραήλ, Ελλάδας, η τριμελής Επιτροπή των αρχιερέων που διοικεί το Πατριαρχείο (Kathimerini.gr, 08.05.2005). Οι Καισαρείας Βασίλειος, Πέτρας Κορνήλιος και Καπιτωλιάδος Ησύχιος με επιστολή τους προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ζητούν να μην μνημονεύουν το όνομα του μακαριωτάτου κ.κ. Ειρηναίου.







Επιστολή προς όλες τις Εκκλησίες στέλνει και ο Πατριάρχης Ειρηναίος, ο οποίος κατηγορεί όσους υπέγραψαν την επιστολή Αποκήρυξής του για «τυρεία» - δηλαδή για συνομωσία – αλλά και για σχισματική παρασυναγωγή και αιρετική επανάσταση ψευδαδελφών («ΤΑ ΝΕΑ, 09.05.2005»).
 


Αυτήν τη στιγμή, όπως λένε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν προέχει η υπόδειξη υποψηφίων. Ωστόσο, δεν είναι επιθυμητή η εμπλοκή ιεραρχών που πρωταγωνίστησαν στις τελευταίες εξελίξεις – και στο πλαίσιο αυτό, η περίπτωση Θεοφίλου κρίνεται ως πολύ… ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με την υποψηφιότητα Θεοφίλου δεν διαφωνεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ούτε και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών («ΤΑ ΝΕΑ, 09.05.2005»).