Ροή Ειδήσεων

Μπόχα Βυζαντίου. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εισπήδησης του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εσωτερικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μέρος τρίτο


9 Μαΐου 2005. Νωρίς το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τηλεγράφημά του κάλεσε τον κ. Ειρηναίο να μην προχωρήσει στην «σύγκληση μειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου προς επιβολή ποινών και εκλογής νέων Αρχιερέων». Σημείωσε δε, πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη «δια την ευστάθειαν και το μέλλον της Σιωνίτιδος Εκκλησίας» και θα προκαλούσε «μεγάλην ζημίαν εις τους κόλπους της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας και την Εκκλησία εν γένει». Ο κ. Βαρθολομαίος σε μία κίνηση, αποκαλυπτική των διαθέσεών του, προσφώνησε τον κ. Ειρηναίο απλά «πατριάρχη» – με τρόπο δηλαδή, που το Φανάρι απευθύνεται σε προκαθήμενους, που έχουν στερηθεί τα διοικητικά τους καθήκοντα (kathimerini.gr, 10.05.2005).


Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου το τηλεγράφημα του κ. Βαρθολομαίου προς τον κ. Ειρηναίο προήλθε από την ενημέρωση που του έγινε από την δική του αντιπροσωπεία στα Ιεροσόλυμα, ότι δηλαδή ο μακαριώτατος κ. Ειρηναίος ετοιμάζει να συγκαλέσει Σύνοδο μειοψηφίας και να επιβάλλει κυρώσεις στους συνοδικούς που τον κήρυξαν έκπτωτο.


  

Με σκληρή επιστολή που έδωσε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα ο κ. Ειρηναίος απάντησε στο τηλεγράφημα του Οικουμενικού Πατριάρχη και στο σχετικό Ανακοινωθέν. Ειδικότερα ο κ. Ειρηναίος αναφέρει ότι το τηλεγράφημα (σ.σ. άλλοι το αναφέρουν ως σημείωμα) του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιούργησε σε αυτόν «πολλάς αμφιβολίας και ότι δεν ενδιαφέρεται για την αλήθειαν αλλά επιθυμή την άδικην σφαγήν ημών, άγνωστον διατί» και προσθέτει χαρακτηριστικά:




«Ημείς είμεθα Αγιοταφίτης και θα παραμείνομεν Αγιοταφίτης μέχρι θανάτου, έστω και μαρτυρικός. Προφανώς αμφιβάλλετε Παναγιώτατε, ότι η ημών Μετριότης είμεθα ο κανονικός και νόμιμος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αφού απευθύνετε το Σημείωμά Σας προς τον “Μακαριώτατον Πατριάρχην κ. Ειρηναίο – Ιεροσόλυμα” (!) και όχι ως θα έδει προς τον “Μακαριώτατον Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο – Ιεροσόλυμα”! Αντί δηλαδή της καταδίκης των συμπτυξάντων φατριών και τυρευόντων Αγιοταφιτών, απαιτείτε καταδίκην ημών; Με κηρύσσετε έκπτωτον ή με καθαιρείτε, Παναγιώτατε; Εν τίνι δικαιώματι;».

Στην αρχή της σκληρής του επιστολής ο κ. Ειρηναίος αποκαλύπτει ότι έχει αποστείλει στον Οικουμενικό Πατριάρχη έγγραφα και τα κανονικάς γνωματεύσεις του καθηγητή κ. Βλασίου Φειδά (παρατίθενται στο τέλος της ανάρτησης) και αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως εγκρατής του Κανονικού Δικαίου και εγγυητής της ορθοδόξου κανονικής τάξεως γνωρίζει τι σημαίνουν οι Κανονικοί όροι «τυρεία», «φατρία», «παρασυναγωγή» κ.λπ. Τέλος, ο κ. Ειρηναίος κάνει έντονα παράπονα για τη συμπεριφορά της πατριαρχικής αντιπροσωπίας στα Ιεροσόλυμα.