Ροή Ειδήσεων

Η ιστορία μιας φωτογραφίας (Μέρος Δ')

Άγιοι Τόποι, Σεπτέμβριος 2003: Δεξιά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου με σταυρωμένα τα χέρια ο απεινώς διωκόμενος από τον μακαριστό μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Αγαθάγγελο αοίδιμος πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Σκορδάς. Αριστερά του Μακαριωτάτου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης (Σιναΐτης) Νεκτάριος Τσολίδης, φίλοι από τα πρώτα χρόνια της μοναστικής τους ζωής.


Κάποια στιγμή εντός του 2004 ανεξέλεγκτες διαδόσεις στο Πατριαρχείο ήθελαν τον Σιναΐτη Νεκτάριο ως επικρατέστερο αντικαταστάτη του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστου Σάμιου (πνευματικό πατέρα του μοιχεπιβάτη Θεοφίλου) ο οποίος είχε την επάρατη νόσο (εκοιμήθη στις 18.06.2006).

02.02.2004


Από τη συνεργασία του Αρχιμανδρίτη Θεόκτιστου και του Σιναΐτη Νεκτάριου βλέπετε άνω επιστολή που κατά τα δεδομένα στοιχεία της προκύπτει η επιθυμία του Πατριάρχη Ειρηναίου να ανοικοιδομήσει το Μετοχιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (οδού Αστυδάμαντος στο Παγκράτι, Αθήνα).

Τις τελικές κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο έργο ο Μακαριώτατος έδωσε το Σεπτέμβριο του 2003 όταν ο Σιναΐτης Νεκτάριος είχε επισκεφτεί για άλλη μια φορά τα Ιεροσόλυμα μαζί τότε με τον λόγιο εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων (οδού Ερεχθέως στην Πλάκα, Αθήνα), μακαριστό πλέον π. Ευάγγελο Σκορδά.

Υ.Γ. 1: Τον διακαή πόθο και όραμα του Πατριάρχη Ειρηναίου να ανιδρύσει τον Ι.Ν. Εισόδια της Θεοτόκου αποτυπώνει και δημοσίευμα-ντοκουμέντο της μηνιαίας ορθόδοξης ενημερωτικής εφημερίδας «    Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (Σεπτέμβριος 1999, Αριθμός Φύλλου 48, σελίδα 17).



Υ.Γ. 2: Συμπληρωματικά παρουσιάζουμε ΑΙΤΗΣΗ του Πατριάρχη Ειρηναίου που χρονολογείται από τις 25.08.1980 και απευθύνεται στον τότε Διευθυντή Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την σωτηρία συγκεκριμένων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων-Ναών ιδιοκτησίας του Παναγίου Τάφου. Ο Μακαριώτατος υπογράφει ως Αρχιμανδρίτης με την ιδιότητα του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα.


25.08.1980

25.08.1980