Ροή Ειδήσεων

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ή αλλιώς... η ιστορία μιας φωτογραφίας (Μέρος Ζ')




Φωτογραφικά στιγμιότυπα κατά την ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Ειρηναίου στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας από 9 έως και 15 Ιουλίου 2004.


Από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου 2004 (ν.ή.) η Α.Θ. Μακαριότης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίος επραγματοποίησε ειρηνική επίσκεψη στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τον Μακαριώτατο συνόδευσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καισαρείας κυρός Βασίλειος και Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, ο Γραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. κ. Δημήτριος, ο Διάκονος κ. Ανδρέας, ο τότε Διευθυντής του Αραβικού Τμήματος του Ιδιαίτερου Γραφείου του κ. Ευθύμιος Άσσος και η κατά σάρκα αδελφή του κ. Μαρία Χάλαρη, ενώ από την Αθήνα προσετέθησαν οι συνεργάτες του Πανοσ. Αρχιμανδρίτες κ.κ. Νεκτάριος Τσολίδης και Τιμόθεος Ηλιάκης.

Κατά την άφιξη του Μακαριωτάτου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως τον υπεδέχθησαν Αρχιερείς-Εκπρόσωποι της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και περί την 11 π.μ., η Α.Θ. Μακαριότης μετά της Συνοδείας του, επιβιβασθέντες αυτοκινήτων, μετέβησαν στο Φανάρι, όπου τον υπεδέχθησαν, ενώ οι κώδωνες εκρούοντο χαρμοσύνως, ο Αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Αρχιερείς, Αρχιμανδρίτες, Διάκονοι και πολλοί ευσεβείς προσκυνητές. Ο Μακαριώτατος, αφού περιεβλήθη τον Μανδύα, προπορευομένων των Εξαπτερύγων και του Ιερατείου, εισήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εψάλη Δοξολογία. Ακολούθως ανήλθε στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου τον υπεδέχθη με πολλή τιμή και εν Κυρίω αγάπη ο Παναγιώτατος, περιστοιχούμενος από τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από την Α.Θ. Παναγιότητα, επεσκέφθη εθιμοτυπικά τον κ. Νομάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος εκ μέρους της Τουρκικής Κυβερνήσεως ηυχήθη στον Μακαριώτατο και τη Συνοδεία του «Καλή διαμονή», ενώ κατά την αναχώρηση προέπεμψε τους Επισκέπτες του έως την εξωτερική θύρα της Νομαρχίας.

Το πρωί της επομένης ημέρας, Σάββατο 10 Ιουλίου, επραγματοποιήθη υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου ευρεία σύσκεψη, στην οποία συνεζητήθησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο Εκκλησίες, καθώς και διορθόδοξα και διεκκλησιαστικά. Εν αγαστή ομοφωνία και με γνώμονα το Ιερό Ευαγγέλιο, απεφασίσθη η από κοινού αντιμετώπισή τους προς περιφρούρηση του κύρους και της ενότητος της Εκκλησίας, τη διαφύλαξη των δικαίων της, ως και την αποτελεσματικότερη διαποίμανση του ευσεβούς λαού του Θεού. Το απόγευμα μετέβησαν στη Θεολογική Σχολή της νήσου Χάλκης, όπου παρακολούθησαν συναυλία για τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηπονήσων.

Την επομένη, Κυριακή 11 Ιουλίου, κατά την οποία η Εκκλησία εόρταζε και τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας, της οποίας το ιερό λείψανο τεθησαύρισται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ετελέσθη Πατριαρχικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή Αρχιερέων και λοιπών κληρικών και από τις δύο Εκκλησίες. Περί το τέλος της Θ. Λειτουργίας, η οποία μετεδίδετο από την Ελληνική Τηλεόραση 3 σε όλο τον κόσμο, εξεφωνήθησαν υπό των δύο Προκαθημένων οι προσήκοντες στην περίσταση λόγοι και αντηλλάγησαν εκκλησιαστικά και λειτουργικά δώρα. Τη Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν ο κ. Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Άγκυρα, ο κ. Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Διπλωμάτες Ορθοδόξων Κρατών και πλήθος πιστών, που είχαν έλθει από το εξωτερικό. Στο Ιερό Βήμα συμπροσηύχοντο πολλοί Αρχιερείς, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπουκόμπα κ. Πορφύριος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμ. κ. Θεόκτιστος, που ήλθαν για τον σκοπό αυτό. Μετά τη Θ. Λειτουργία εδόθη στον Πατριαρχικό Οίκο δεξίωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου, ενώ περί την μεσημβρίαν ηκολούθησε επίσημο πρόγευμα. Κατ’ αυτό αντηλλάγησαν προσφωνήσεις, κατά τις οποίες ετονίσθησαν οι ανέκαθεν στενοί δεσμοί των δύο Εκκλησιών και διεκηρύχθη η απόφαση αυτοί ν’ αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Το απόγευμα ο Παναγιώτατος ανταπέδωσε την επίσκεψη στον Μακαριώτατο στο κατάλυμά του και στη συνέχεια μετέβησαν στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή, όπου ο Μακαριώτατος ετέλεσε τρισάγιο στους τάφους των εκεί αναπαυομένων Οικουμενικών Πατριαρχών.

Την επομένη, 12 Ιουλίου, ο Μακαριώτατος επεσκέφθη το Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στο Νεοχώριο, όπου ετέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Κυρίλλου και παρέλαβε τα σεπτά λείψανά του, προκειμένου να τα εναποθέσει στον κοινό τάφο των Πατριαρχών Ιεροσολύμων κάτω από το κωδωνοστάσιο του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως. Στη συνέχεια επεσκέφθη εθιμοτυπικά τους κ.κ. Γενικούς Προξένους του Ισραήλ και της Ιορδανίας, ενώ το απόγευμα επεσκέφθη τον Μακαριώτατο Πατριάρχη των Αρμενίων κ. Μεσρώπ Β΄. Το εσπέρας οι δύο Προκαθήμενοι και οι Συνοδοί τους παρεκάθησαν σε δείπνο, που παρέθεσε ο κ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος.

Την Τρίτη, 13 Ιουλίου, ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία του επεσκέφθησαν διάφορα μνημεία της Πόλεως (Μονή Χώρας, Μονή Παντοκράτορος και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στο Φανάρι κλπ.), ενώ την επομένη, 14 Ιουλίου, ετέλεσε –συμπροσευχομένου και του Παναγιωτάτου– τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στο Αγιοταφιτικό Μετόχι της νήσου Χάλκης, όπου είχε να τελεσθεί Πατριαρχική Θ. Λειτουργία από εκατονταετίας. Ακολούθησε πρόγευμα, το οποίο παρέθεσε ο εκεί Έξαρχος Αρχιμ. κ. Νεκτάριος.

Την πρωΐαν της επομένης, 15ης Ιουλίου, ο Μακαριώτατος, αφού προσκύνησε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ηυχαρίστησε θερμώς τον Παναγιώτατο για την ξενία και τον απεχαιρέτησε «φιλήματι αγίω», ανεχώρησε, επιστρέφων εις Ιεροσόλυμα.

Είθε ο Θείος της Εκκλησίας Δομήτωρ να κρατύνει και να επευλογεί τους Ποιμένας της Εκκλησίας, ώστε «εν τω συνδέσμω της ειρήνης» συλλαλούντες και πολιτευόμενοι να «ιερουργούν» το Ευαγγέλιο του Κυρίου Ιησού και να εργάζονται υπέρ της σωτηρίας «πάντων ανθρώπων», «υπέρ ων Χριστός απέθανεν».

Πηγή: Τριμηνιαίο περιοδικό «Ο Πανάγιος Τάφος» (Ιανουάριος-Μάρτιος 2005)

Υ.Γ. Από 21 έως 24 Σεπτεμβρίου 2004 ο Πατριάρχης Ειρηναίος πραγματοποίησε, μετά από πρόσκληση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, προσκύνημα στην Καππαδοκία.


Από το «Ημερολόγιο 2006» του Ιερού Ναού Αγίων Βασιλείου και Κοσμά του Αιτωλού Νέας Φιλαδελφείας. Ένα αγνό κεράκι από τους Πρώτους της ορθοδοξίας στο σπήλαιο που έζησε ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος. (Προκόπιο Καππαδοκίας 21.09.2004)