Ροή Ειδήσεων

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συνεχίζει να πουλά εκτάσεις και ακίνητα με ανεξέλεγκτο τρόπο!

Εφημερίδα Haaretz, 22.05.2013
 
Το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πώλησε σε μια αλλοδαπή εταιρεία για δεκάδες εκατομμύρια σέκελ, έκταση περίπου 10 στρεμμάτων που κείται στις οδούς Shay Agnon, Ha-Maapilim, και Mevo Ha-ole, στη γειτονιά Ράκσο-Ορανίμ Λόφου,στα Ιεροσόλυμα.

Η εταιρεία που την αγοράζει είναι η Cronty Investments Limited. Οι εκτάσεις εκμισθώνονταν από το 1970 στην Ισραηλινή εταιρεία ETZ LAVUD INDUSTRIES. Σήμερα δεκάδες πολυκατοικίες και εκατοντάδες διαμερίσματα είναι οικοδομημένα σε αυτή την έκταση.
 
Το Ελληνικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατέχει εκτάσεις σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και των Ιεροσολύμων. Με το πέρασμα του χρόνου το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σύναψε συμβάσεις εκμισθώσεων με Ισραηλινές εταιρείες για τις εκτάσεις αυτές. Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες οικοδόμησαν στις εκτάσεις αυτές εκατοντάδες κτίρια μέσα στα οποία ζουν χιλιάδες οικογένειες. Παρ' όλα αυτά οι συμβάσεις εκμισθώσεων που υπογράφτηκαν το 1951 δηλώνουν ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα ανακτήσει την ιδιοκτησία των εκτάσεων αυτών. Για να αποφευχθεί η περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα πρέπει να διεξάγουν τις συναλλαγές τους με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η σύμβαση εκμισθώσεως με διάρκεια 100 χρόνων, υπογράφτηκε λίγο μετά από την ίδρυση του Ισραήλ, μεταξύ του
Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και της εταιρείας KERN KAYEMET LE ISRAEL.
 
Τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι το
Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δεν ανανεώνει τις συμβάσεις, αλλά προτιμάει να πραγματοποιήσει τεράστιες συναλλαγές πωλήσεων των εκτάσεων.
 
Πριν δύο χρόνια περίπου μια τεράστια συναλλαγή πωλήσεων των εκτάσεων υπογράφτηκε μεταξύ του
Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και μιας ομάδας Ισραηλινών και αλλοδαπών επενδυτών στην οποία το Πατριαρχείο πώλησε τα περισσότερα από τα δικαιώματα εκμισθώσεων σε εκτάσεις που κατέχει στα Ιεροσόλυμα για 80 εκατομμύρια σέκελ. Ένας από τους Ισραηλινούς επενδυτές είναι η οικογένεια BEN DAVID, μια από τις πλουσιότερες οικογένειες που κατέχουν εκτάσεις στα Ιεροσόλυμα και συνέταιρος στην GEVOAT OLAM, εταιρεία αναζήτησης πετρελαίου.
 
«Στην περίπτωση αυτή προκύπτει ότι η αλλοδαπή εταιρεία θα έχει ευθύνη στον κατάλληλο καιρό να επεκτείνει τις συμβάσεις εκμισθώσεων με τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων», εξηγεί ο κ. Κόμπι Μπιρ, αξιολογητής ακινήτων. «Ο φόβος είναι ότι σε αυτή την συναλλαγή εμπλέκεται η αλλοδαπή εταιρεία, και ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορεί να αντιμετωπίζουν την αλλοδαπή εταιρεία που θα αποφασίσει τον καθορισμό νέων και ακριβέστερων συμβάσεων των εκμισθώσεων. Π.χ. η αλλοδαπή εταιρεία μπορεί να αποφασίσει ότι οι συμβάσεις εκμισθώσεων θα ανανεωθούν σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς των διαμερισμάτων.
 
Σήμερα η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα σε αυτή την γειτονιά είναι 2.3 – 4.5 εκατομμύρια σέκελ για μια βίλα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, διότι μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους κατοίκους που ζουν πολλά χρόνια σε αυτή την γειτονιά.
 
Αυτό προκαλεί πλήρη αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων στα Ιεροσολύμων και έντονο πανικό στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων».


Πηγή: sotirioslogos.gr