Ροή Ειδήσεων

ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ, ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΟΥ ΣΕ ΕΜΙΡΑΤΟ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ!!



Σε επιστολή του αντικανονικά εκλεγμένου στον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων Αγιοταφίτη Θεόφιλου σχετικά με τη διχογνωμία μεταξύ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για τη δικαιοδοσία του Κατάρ, διαβάζουμε ότι για τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες του ποιμνίου έφτασε στο Κατάρ κατά τις εορτές του Πάσχα 1997 «όταν εστάλη από τον μακαριστό Πατριάρχη Διόδωρο στη χώρα αυτή κατόπιν αιτήματος του τότε Πρέσβη των ΗΠΑ ελληνοαμερικανού Πάτρικ Θέρος» όπως σημειώνει σε ανάλογο ρεπορτάζ ο εκκλησιαστικός συντάκτης και διαχειριστής του amen.gr Νίκος Παπαχρήστου.

«Η μόνη παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ ήταν μερικές Θείες Λειτουργίες που τελούνταν σε αίθουσα ξενοδοχείου και για τις οποίες ο μακαριστός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές και εντόνως» γράφει ο αρθρογράφος και ιδιοκτήτης του romfea.gr Αιμίλιος Πολυγένης.

Και δεν ήταν η μοναδική φορά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η τωρινή πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) δημοσιογράφος Μαρία Αντωνιάδου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 27.08.2000, το Πατριαρχείο Αντιοχείας θεωρούσε απαράδεκτη την ενέργεια εκλογής Μητροπολίτη Βόστρων από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η ίδια έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και σήμερα στο Πατριαρχείο Αντιοχείας υπό τον νέο Πατριάρχη Ιωάννη. Αφορμή η εκλογή τον Μάρτιο 2013 από τον Θεόφιλο "Αρχιεπισκόπου Κατάρρων".

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας αρνείται την ενέργεια του Θεόφιλου ζητώντας να προχωρήσει άμεσα στην επανόρθωση της χειροτονίας, χαρακτηρίζοντάς την αντικανονική πράξη, εφόσον το Κατάρ μαζί με όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου ανήκουν κανονικά στην πνευματική δικαιοδοσία του ως διατυπώθηκε στις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων.

Μάλιστα κατά την πρώτη ειρηνική επίσκεψή του στο Φανάρι, ο Αντιοχείας κ. Ιωάννης συζήτησε το φλέγον θέμα της Αρχιεπισκοπής του Κατάρ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη με σημείο αναφοράς το κανονικό δίκαιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σύμμαχος του Μακαριωτάτου Αντιοχείας φέρεται τελευταία σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους των Ιεροσολύμων ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος ο οποίος από τη μητέρα του είναι Αντιοχειανός. Αυτή η πληροφορία που διέρρευσε από φίλιες δυνάμεις που βρίσκονται εκτός επικράτειας του Ισραήλ και επεκτείνονται στην πέραν του Ατλαντικού όχθη έχει ανησυχήσει (και ενοχλήσει) εκείνους που μέχρι την τελευταία στιγμή υπηρέτησαν τον Πατριάρχη Ειρηναίο και εν μία νυκτί μεταλλάχθηκαν σε υποστηρικτές του Θεόφιλου.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο 2010 ο Θεόφιλος στη Ντόχα του Κατάρ έθεσε συμβολικά τον θεμέλιο λίθο σε υπό ανέγερση ναό.



Με βάση την επιστολή του που επικαλεστήκαμε στην αρχή της ανάρτησης «εζήτησε και έλαβε παρά του Εμίρη έκτασιν γης εις την οποίαν ήρξατο ιδίαις αυτού χορηγίαις και αυταίς ευσεβών Χριστιανών να ανεγείρη ναόν του Οσίου Ισαάκ του ασκήσαντος εν Κάταρ και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου» προκειμένου να θέση πόδα εις ξένην επισκοπικήν επαρχίαν, συμπληρώνουμε κατά την άποψή μας εμείς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (22.01.2013, σελ. 5) το έργο θα στοιχίσει περί τα 3 εκατομμύρια δολάρια.

Προς τον υπόγειο χώρο του νεοανεγειρόμενου Ιερού Ναού. Από το
άρθρο της Άννας Κουλούρη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (22.01.2013)






Υ.Γ. Όπως βλέπετε ο Θεόφιλος δε ζητούσε χρηματοδότηση π.χ. για το Ναό της Γεννήσεως, αλλά στα Εκκλησιαστικά Χρονικά Σωτηρίου Έτους 2007 του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στη σελίδα 331 ενημερωνόμαστε ότι «την Τετάρτην, 15ην του μηνός Μαρτίου, εδέχθη τον υπουργόν Εμπορίου και Τουρισμού της Κύπρου κ. Αντώνιο Μιχαηλίδην, μετά του οποίου συνεζήτησε το θέμα της συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας εις την ανέγερσιν του ιερού Ναού εν Κατάρ».