Ροή Ειδήσεων

Μου έδωσε γη στον Ιορδάνη ποταμό ο Θεόφιλος. Με βράβευσε κιόλας! Κυνική ομολογία του πρίγκιπα Γάζι.




Βλέπετε τη δήλωση του εξαδέλφου και συμβούλου του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας επί θρησκευτικών ζητημάτων, πρίγκιπα Γάζι, που ξεχώρισε για να κάνει πηχαίο τίτλο ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαχρήστου στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 03.06.2007;

Χρονικά βρισκόμασταν στην άρση της αναγνώρισης του Θεοφίλου από πλευράς Ιορδανίας, επειδή όπως υποστήριζαν εκπρόσωποι και παράγοντες των αραβόφωνων κοινοτήτων του Πατριαρχείου δεν είχε εκπληρώσει  μια σειρά δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προ της παράνομης εκλογής του το 2005.

Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ του Έλληνα δημοσιογράφου ορισμένοι συνεργάτες του Θεόφιλου ισχυρίζονταν ότι πίσω από την κρίση που είχε ξεσπάσει βρισκόταν ο πρίγκιπας Γάζι. Τον κατηγορούσαν μάλιστα πως εποφθαλμιούσε 1.000 στρέμματα στο σημείο του βαπτίσματος του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό με σκοπό να κτίσει.

«Είναι εντελώς λανθασμένα όσα ακούγονται, είναι ύποπτα και προκαλώ εκείνους που τα ισχυρίζονται να πάνε στο Ναό της Αναστάσεως, να ορκιστούν για την αλήθεια των λόγων τους» διέψευδε τη φημολογία ο πρίγκιπας Γάζι.

Ωστόσο, ο ίδιος δημοσιοποίησε αυτά που επί Θεοφίλου οικοδομήθηκαν στον Ιορδάνη ποταμό και τα οποία εμείς θεωρούμε εξευτελισμό των τιμίων μελών της Αγιοταφιτικής γεραράς Αδελφότητος και εμπαιγμό των ιδιαιτέρων προνομίων της από άκρου εις άκρων δικαιοδοσίας του Παλαιφάτου Πατριαρχείου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ 2ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : "The Baptism Site of Jesus Christ" από το Πόνημα του πρίγκιπα Γάζι "High Resolution-Free Islamic Calligraphy"



Τον Αύγουστο του 1995, ο Πρίγκηπας Ghazi- ο μέχρι τότε Γραμματέας Πολιτισμού του Βασιλέως Hussein- επισκέφτηκε το όρος Νέμπο, νοτιοδυτικά του Αμμάν, με θέα την Νεκρά Θάλασσα και την Κοιλάδα της Ιορδανίας. Εκεί κατοικούσε ένας Φραγκισκανός μοναχός ονόματι Πατήρ Michele Piccirillo, ο οποίος εξερευνούσε τα ερείπια μιας αρχαίας βυζαντινής εκκλησίας  στο μέρος όπου ο Προφήτης Μωυσής είχε πεθάνει πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Την προηγούμενη χρονιά, το 1994, η Ιορδανία είχε υπογράψει μια Συνθήκη Ειρήνης με το Ισραήλ έτσι ώστε τα σύνορα με την Δυτική Όχθη του Ιορδάνη Ποταμού δεν αποτελούσε πλέον πολεμική ζώνη.  Ο Πατέρας Piccirillo είπε στον Πρίγκηπα Ghazi ότι γνώριζε από τον ψηφιδωτό χάρτη της Μάνταμπα, χρονολογούμενος τον 6ο αιώνα, ότι υπήρχε ακόμα μια αρχαία βυζαντική εκκλησία στην περιοχή Βηθαραβά, κοντά στο μέρος όπου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε βαπτίσει τον Ιησού Χριστό, αλλά δεν μπορούσε να πάει εκεί καθώς ήταν ακόμα στρατιωτική ζώνη και η περιοχή ήταν γεμάτη με νάρκες. Ο Πρίγκηπας Ghazi δέχτηκε να τον πάει ως εκεί μαζί με έναν γνωστό του αρχαιολόγο από την Ιταλία που επισκεπτόταν την περιοχή. Στις 8 Αυγούστου 1995 οι τρεις τους πήγαν και επισκέφτηκαν την τοποθεσία και βρήκαν τα ερείπια συτής της εκκλησίας μαζί με ένα τεράστιο ψηφιδωτό πάτωμα. Το περιστατικό αναφέρεται με τα ίδια τα λεγόμενα του Πατέρα Piccirillo ως ακολούθως:
  Έπειτα από 50 χρόνια (αχρηστίας), στις 11 Αυγούστου 1995, μια ομάδα αρχαιολόγων συνοδευόμενη από  τον Πρίγκηπα Ghazi bin Muhammad μπόρεσαν να επισκεφτούν για μια ακόμα φορά και τις δυο τοποθεσίες που φυλάσσονταν από τους στρατιώτες που φρουρούσαν τα σύνορα. Στην περιοχή νότεια του Tal Mar Ilyas μπόρεσαν να περισυλλέξουν μερικά θραύσματα της Ρωμαϊκής περιόδου, πρώτες ενδείξεις της πιθανότητας να είχε κατοικηθεί η περιοχή κατά την περίοδο του Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ιησού (Μ. Piccirillo, Η Εκατονταετηρίδα του Χάρτη της Μάνταμπα, Ιερουσαλήμ 1999. σελ. 218-221).
  Ο Πρίγκηπας Ghazi ανέφερε το περιστατικό στον βασιλιά Hussein και έπειτα από εκτενέστερη έρευνα συστάθηκε μια Βασιλική Επιτροπή με Αντιπρόεδρο τον Πρίγκηπα Ghazi και Πρόεδρο της τον διάδοχο του θρόνου, Πρίγκηπα Al-Hasan. Σύμφωνα πάλι με τα λεγόμενα του Πατέρα Piccirillo:
  Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα μόλις δυο χρόνια μετά χάρη στον θετικό και μεταδοτικό ενθουσιασμό του ανηψιού του Βασιλέα Hussein ο οποίος είναι η κεφαλή του γραφείου του παλατιού για την διατήρηση της θρησκευτικής κληρονομιάς του βασιλείου. Ένα διάταγμα που εξέδωσε ο Βασιλιάς Hussein στις 10 Σεπτεμβρίου 1997 καθιέρωσε μια «Βασιλική Επιτροπή για την ανάπτυξη του πάρκου του Βαπτίσματος του Μεσσία (εν αυτώ ειρήνη) στην Κοιλάδα της Ιορδανίας». (Από: Michele Piccirillo, «Το Ιερό της Βηθανίας πέρα από την Ιορδανία, όπου εβαπτίσθη ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, θα ξανανοίξει», Studium Biblicum Franciscanum).
   Δυο χρόνια μετά, το 1999, ο Πρίγκηπας Ghazi έγινε Πρόεδρος της Επιτροπής και το 2001, αφότου είχε κάνει εκστρατεία και είχε εξετάσει την νομοθεσία για να μετατρέψει την  τοποθεσία σε Εθνικό Πάρκο, ο Πρίγκηπας  Ghazi έγινε Πρόεδρος του Συμβουλίου του Εθνικού Πάρκου- μια θέση την οποία έχει διατηρήσει μέχρι το 2013. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πρίγκηπας Ghazi-βοηθούμενος επιδέξια από μια ομάδα πενήντα ατόμων που εργάζονταν αδιάκοπα, ιδιαίτερα ο επί μακράν Διευθυντής της Επιτροπής Dia Al-Madani και ο πολυαγαπημένος του αναπληρωτής Rustun Mkhjian-επέβλεψε την δημιουργία και την συντήρηση ενός μοναδικού και αυτο-χρηματοδοτούμενου Εθνικού Πάρκου έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Το εγχείρημα περιελάμβανε την απόκτηση και περίφραξη της γης, την εκκαθάριση της, την δωρεά γης σε όλες τις αναγνωρισμένες εκκλησίες της Ιορδανίας μέσα σε αυτή την τοποθεσία, την εξερεύνηση πολλών ιστορικών και αρχαιολογικών θησαυρών και ερειπίων της (η τοποθεσία περιέχει έναν αριθμό από διαφορετικές σημαντικές θρησκευτικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου κατ’εξοχήν του μέρους όπου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάπτισε τον Ιησού Χριστό-όλα αυτά συνέβησαν στην Βηθανία στην άλλη πλευρά της Ιορδανίας όπου ο Βαπτιστής βάπτιζε-αλλά επίσης περιλαμβάνει κι άλλες τοποθεσίες όπως ο μικρός λόφος από τον οποίο ο Προφήτης Ηλίας μεταφέρθηκε στον Παράδεισο και η σπηλιά όπου ζούσε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής), την δημιουργία μονοπατιών για προσκυνητές και τουριστικών διαδρομών, την δημιουργία ενός περιβαλλοντικού κώδικα, προδιαγραφών και πρακτικών για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης των εκκλησιών και των προσκυνητών στο φυσικό περιβάλλον, την παροχή νερού, ηλεκτρισμού, μέσων μεταφοράς και υποδομής αποχέτευσης στις εκκλησίες, την δημιουργία τουριστικών υποδομών και την εκπαίδευση των ξεναγών, την δημιουργία ιστοσελίδας (www.BaptismSite.com), την ανέγερση ενός θρησκευτικού συνεδριακού κέντρου πλησίον της εισόδου της, την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των προσκυνητών για την τοποθεσία και το πιο σημαντικό όλων την σταχυολόγηση επιστολών γνησιότητας-βασισμένη σε στοιχεία από την Βίβλο, αρχαιολογικά και ιστορικά (συμπεριλαμβανομένων των αφηγήσεων των πρώτων προσκυνητών)-από τις κυριότερες Χριστιανικές Εκκλησίες παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, του Ρώσικου Πατριαρχείου, του Κοπτικού Πάπα, της Αρχιεπισκοπής του Κάντερμπερι (νοτιοανατολική Αγγλία), του Προέδρου της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, του Προέδρου της Παγκόσμιας Συμμαχίας του Βαπτιστού, του Πατριαρχείου της Αρμενίας, του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Συρίας, του Πατριαρχείου της Αιθιοπίας, του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, του Πατριαρχείου των Μαρονιτών και του Πάστορα Rev. Rick Warren (βλέπε: http://bit.ly/bsjesus).
  Το 2007, ο Πρίγκηπας Ghazi ανέθεσε και επέβλεψε την ταινία Το Βάπτισμα του Ιησού Χριστού: Αποκαλύπτοντας την «Βηθανία πέρα από την Ιορδανία», (παραγωγός της ταινίας ήταν ο Mustafa Gouverneur και μπορείτε να την δείτε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα www.BaptismSite.com).
  Τα έτη 2011-2012, ο Πρίγκηπας Ghazi διαπραγματεύτηκε (και ενήργησε ως μεσολαβητής) μεταξύ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την παρουσία της δεύτερης στους Αγίους Τόπους και ιδιαίτερα στην τοποθεσία του Βαπτίσματος. Οι δυο Ορθόδοξες Εκκλησίες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία, η οποία δεν παραβίασε την συμφωνία-καθεστώς μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, τουναντίον οδήγησε στην αναγνώριση και εγκαθίδρυση ενός μαγευτικού Ρωσο-ορθόδοξου Κέντρου Προσκυνητών υπό την δικαιοδοσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην τοποθεσία του Βαπτίσματος.
  Το 2012, ο Πρίγκηπας Ghazi κινητοποίησε μια εκστρατεία για να ενταχθεί το Εθνικό Πάρκο του Βαπτίσματος στην Διεθνή Λίστα Μνημείων Παγκοσμίου Ενδιαφέροντος της UNESCO.
  Για τον καταλυτικό του ρόλο στην εύρεση, θεμελίωση και εγκαθίδρυση του Μνημείου του Βαπτίσματος του Ιησού Χριστού απονεμήθηκαν στον Πρίγκηπα     Ghazi το 2009 από τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ, τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ το Ορθόδοξο Μετάλλιο Ειρήνης και το Μετάλλιο του Παναγίου Τάφου (πρώτης τάξεως). Για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένημε το 2012 το Ρωσικό Μετάλλιο Φιλίας στον Πρίγκηπα Ghazi.
ΟΦΕΛΟΣ
 Η τοποθεσία του Βαπτίσματος δέχεται ετησίως 200.000-300.000 Χριστιανούς προσκυνητές και είναι πλέον ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός μετά την Αρχαία Πόλη Πέτρα. Η Τοποθεσία του Βαπτίσματος φιλοξενεί πέντε ολοκληρωμένες και εν ενεργεία εκκλησίες, καθώς επίσης και μια μουσουλμανική περιοχή προσευχής με επτά επιπλέον εκκλησίες, παρεκκλήσια ή καθεδρικούς ναούς σε διάφορες φάσεις κατασκευής και σχεδιασμού. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως από τις Χριστιανικές Εκκλησίες ως μια από τις τρεις αγιότερες τοποθεσίες της Χριστιανοσύνης στον κόσμο (μαζί με την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ και τον Ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ) καθώς σηματοδοτεί τα Θεοφάνεια και την αρχή της αποστολής του Ιησού Χριστού και επί της ουσίας την απαρχή της ίδιας της Χριστιανοσύνης. Πράγματι, πολλοί χριστιανοί ηγέτες-θρησκευτικοί και κοσμικοί-έχουν οργανώσει προσκυνήματα στην τοποθεσία, ανάμεσα σε αυτούς ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ το 2000 και ο Πάπας Βενέδικτος ΧVI (16ος) το 2009. Από την στιγμή που τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται στο 12% του ΑΕΠ της Ιορδανίας και ενδεχομένως ένας στους πέντε τουρίστες επισκέπτεται την Ιορδανία, ιδιαίτερα για να προσευχηθεί στο Μνημείο του Βαπτίσματος, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι αυξάνει τουλάχιστον κατά 2% το ΑΕΠ της Ιορδανίας. Επιπλέον, πέραν της ανυπολόγιστης πνευματικής ωφέλειας με την οποία ευλογεί τους προσκυνητές, το Μνημείο του Βαπτίσματος αποτελεί ένα αξιοσημείωτο πρότυπο διαθρησκευτικής αρμονίας για όλον τον κόσμο, καθώς είναι μια Ιερή Τοποθεσία χτισμένη και διατηρημένη από Μουσουλμάνους για Χριστιανούς προς όφελος όλων με την χάρη του Θεού.

Πηγή: High Resolution-Free Islamic Calligraphy. pdf(29-09-2010)



Υποσημείωση blog Ιερή Πλεκτάνη: Για του λόγου το αληθές όσων γράφει ο πρίγκιπας  Γάζι σας παραθέτουμε τις αντίστοιχες φωτογραφίες παρασημοφόρησης  του από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον  μοιχεπιβάτη του Πατριαρχικού Θρόνου των Ιεροσολύμων Θεόφιλο :



Θεόφιλος: "προσφέρομεν τω πρίγκιπι το Ανώτατον Παράσημον του Παναγίου Τάφου, 

χρυσούν σταυρόν μετά στέμματος και στεφάνης και το Ανώτατον Παράσημον της Ειρήνης, 
κοπέν υπό του μακαριστού Πατριάρχου Βενέδικτου δι' υψηλοτάτας και διακεκριμένας προσωπικότητας, 
εις αναγνώρισιν των υπηρεσιών Αυτού προς επικράτησιν της θρησκευτικής ειρήνης 
και προς το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων" 
(Πηγή: Ανατρέξτε στο επίσημο site του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων).