Ροή Ειδήσεων

Οταν η Αγιοταφιτικη Αδελφοτητα και οι ευλαβεις προσκυνητες τιμουσαν και σεβοντουσαν τον αειμνηστο Πατριαρχη Τιμοθεο, παρα το προβλημα υγειας του

...Εκ των πρωτων μεληματων μας μολις αφιχθημεν εις τα Ιεροσολυμα ητο να επισκεφθωμεν την Α.Μακαριοτητα τον Πατριαρχην Τιμοθεον, τουτο μεν δια να υποβαλωμεν τα σεβη μας και δια να επιδωσωμεν εις αυτον το συστατικον γραμμα με το οποιον μας ειχε τιμηση η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικος Πατριαρχης Αθηναγορας ο Α'. 

Σημερον ο Πατριαρχης Ιεροσολυμων Τιμοθεος εφησυχαζει κατατρυχομενος υπο χρονιας νοσου (του Παρκινσον), αποφευγει να εμφανιζεται δημοσια και να προισταται τελετων. 

Διαμενει εις μοναστηριον επι του ορους των Ελαιων επι τοποθεσιας η οποια προσφερει γραφικον θεαμα. Ειναι καταφυτος απο εληες και πευκα. 

Ο Πατριαρχης διαμενει εις το μοναστηρι αυτο με την αδελφην του και με ολιγομελη ακολουθιαν. Παρα την ασθενειαν του παρακολουθει τακτικως με αδιαπτωτον ενδιαφερον και ισχυραν μνημην τα εκκλησιαστικα ζητηματα και αποφαινεται επ'αυτων με βαθειαν αντιληψην και σταθεραν κρισην.  

Μας εδεχθη εις την μεγαλην αιθουσαν του ενδιαιτηματος του την οποιαν κοσμουν πολυπληθεις εικονες σκηνων εκ της Αγιας Γραφης και προκατοχων Πατριαρχων.  

Αντικρυσαμεν τον Πατριαρχην με σεβασμον και συγκινησιν. Διατηρει φυσιογνωμιαν ιλαραν φωτισμενην απο την ανταυγεια του παρελθοντος, το οποιον ειναι εις μελετας και δρασεις. Υπηρετησε σθεναρα την Σιωνιτιδα Εκκλησιαν εις κρισιμους φασεις της ιστοριας της και κατορθωσε να καθοδηγηση την ολκαδα της δια μεσου τρικυμιων και θυελλης σωας και (δυσαναγνωστο). Ειναι ευρυμαθης. Συνεγραψε και εξεδωκε διτομον συγγραμμα αναγομενον εις τα ζητηματα και την ιστοριαν της Εκκλησιας Ιεροσολυμων.   

Οταν μας ειδε, εξεφρασεν ιδιαιτεραν χαραν διοτι προσερχομεθα απο το κλιμα του Οικουμενικου Θρονου. Εζητησε πληροφοριας δια τον Πατριαρχην μας τον οποιον θαυμαζει ιδιαιτερως και εξεφρασε την εκπληξιν του πως ετολμησαμεν να φθασωμεν εις Παλαιστινην διασχιζοντες δι'αυτοκινητου ολην την απο Σταμπουλ μεχρι Ιεροσολυμων μακραν οδον, της οποιας η διαδρομη προκαλει κοπον και ταλαιπωριας. 

- Μας ενισχυσεν η πιστις μας του απαντησαμεν και μας ενεπνεεν ο διακαης ποθος να προσκυνησωμεν τους Αγιους Τοπους κατα τας μεγαλας ημερας αναπαραστασεως του θειου Δραματος.

 - <<Ευλογω την πιστιν σας η οποια σας εφεραν εως εδω και ευχομαι η ενταυθα διαμονη σας να ειναι οσο το δυνατον περισσοτερον ανετος και να αποκομισετε εξ αυτης τας καλυτερας εντυπωσεις. Και κατοπιν εξηκολουθησε ο Πατριαρχης αργα και σχεδον θλιμμενα. - Αποβλεψατε με αγαπην και κρινατε μας με επιεικειαν. Αι περιστασεις ειναι δειναι, αλλ'εχομεν παντοτε την ελπιδα εις τον Ανασταντα Εσταυρωμενον Θεον. Δεν παρελειψε και συστασεις. [ . . . ] 

Σεβομενοι την κοπωσιν του εσηκωθημεν.

Το αποσπασμα (με την ορθογραφια του) ειναι απο τις ταξιδιωτικες εντυπωσεις του Γρηγοριου Χρ. Κοκκινου, Ιδιοκτητου-διευθυντου της εφημεριδος <<Βημα>> εν Σταμπουλ στο πονημα του <<Ιεροσολυμα, η Αγια Πολις και τα σεπτα προσκυνηματα>> το Πασχα του 1951.