Ροή Ειδήσεων

Τεραστιο ηθικο και ουσιαστικο ζητημα για τη λειτουργια της Δικαιοσυνης στην Ιορδανια. Αυτο ειναι το θεσμικο σκανδαλο του χασεμιτικου βασιλειου που προστιθεται στο σκανδαλο της αλλαξοπατριαρχιας στα Ιεροσολυμα. Το πατριωτικο ιστολογιο Ιερη Πλεκτανη αποκαλυπτει και την αποφαση αναρμοδιοτητας του Ανωτατου Δικαστηριου να την ελεγξει για να μην πεσει απλετο φως και να μην εντοπιστουν ευθυνες. Κουκουλωμα με καθε μεσο. Μονο η κοινη γνωμη μπορει να επιβαλει την καθαρση στους Αγιους Τοπους.

ΧΑΣΕΜΙΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Υποθεση Αρ. 333/2005
Δικαστικη Αποφαση Αρ. (42)


Η Δικαστικη Αποφαση

Εκδοθηκε απο το Ανωτατο Δικαστηριο εχοντας την εντολη να διερευνησει την υποθεση και το ζητημα στο ονομα της Αυτου Εξοχοτητος Βασιλεα του Χασεμιτικου Βασιλειου της Ιορδανιας Abdullah B' , υιου του H.M. Al Hussein.

Το δικαστηριο προηδρευσε υπο τον κ. Fouad Swaidan και τα μελη του δικαστηριου Kareem Al Tarawna, Mahmoud Al Rashdan, Ibrahim Abu Taleb και Mohammad Al Ajarmeh.

Εναγων: Πατριαρχης Ειρηναιος υπο την ιδιοτητα του ως Πατριαρχης της Ελληνικης Ορθοδοξιας στην Ιερουσαλημ, εκπροσωπουμενος απο τους συνηγορους του Fahd Abu al-Atham και Talha El Wraikat.

 Εναγομενοι: Το Υπουργικο Συμβουλιο
                      Η Ιερα Συνοδος του Ελληνικου Ορθοδοξου Πατριαρχειου

Ο εκπροσωπος του εναγοντος κατεθεσε αυτην την αγωγη στις 8/11/2005 για να αμφισβητησει τις ακολουθες αποφασεις που εκδοθηκαν απο τους κατηγορουμενους:

1. Την αποφαση της Ιερας Συνοδου να απομακρυνει τον εναγοντα απο την θεση του ως Πατριαρχης της Ελληνικης Ορθοδοξης  Κοινοτητας στις 6/05/2005.
2. Την αποφαση της Ιερας Συνοδου να ιδρυσει μια τριμερη επιτροπη για να εκπληρωσει τις υποθεσεις της Ορθοδοξης Εκκλησιας μεχρις οτου ενας ενεργος Πατριαρχης εκλεγει για την Εκκλησια στις 6/05/2005.
3. Την αποφαση της Ιερας Συνοδου να εκλεξει τον Επισκοπο (Μητροπολιτη Πετρας) Κορνηλιο ως ενεργο Πατριαρχη (Τοποτηρητης) στις 30/05/2005.
4. Την αποφαση της Ιερας Συνοδου να υποβιβασει τον βαθμο του εναγοντα απο Πατριαρχη σε μοναχο στις 16/05/2005.
5. Την αποφαση του Υπουργικου Συμβουλιου που εκδοθηκε στις 7/06/2005 εγκρινοντας την αποφαση της Ιερας Συνοδου να εκλεξει τον εν ενεργεια Πατριαρχη.
6. Την αποφαση του Υπουργικου Συμβουλιου που ενεκρινε την απομακρυνση του εναγοντα απο τη θεση του στις 20/05/2005.

Λογοι της αμφισβητησης:

1. Παραβιαση του σχηματισμου και των διαδικασιων.
2. Παραβιαση του Νομου.
3. Παραπτωμα καταχρησης και εκτροπης εξουσιας.
4. Παραβιαση του κανονα προσδιορισμου των στοχων.

Για αυτον τον λογο οι εκπροσωποι του εναγοντος απαιτουν την ανακληση των υπο αμφισβητηση αποφασεων και ζητουν απο τους εναγομενους να καταβαλλουν τα παραβολα, τα εξοδα και το κοστος υπερασπιοσης.

Στην καθορισμενη ημερομηνια διεξαγωγης της δικης, εδωσε το παρον ο εκπροσωπος του εναγοντος, ο δικηγορος Fahd Abu al-Atham και ο εισαγγελεας με την ιδιοτητα του εκπροσωπου του πρωτου εναγομενου κ. Mohammad Al Mobaydeenen, ενω επισης εμφανιστηκε ο συνηγορος George Nuzha εκπροσωπωντας τον δευτερο εναγομενο. Αναγνωστηκαν το κατηγορητηριο οπως επισης και η υπερασπιση που υποβληθηκε απο τος εναγομενους. Επιπλεον, γνωστοποιηθηκαν ολα τα στοιχεια που περιλαμβανονταν στην υποθεση. Το Δικαστηριο ακουσε τις τελικες καταθεσεις και υπερασπιση των διαφορων μερων.

Η Αποφαση

Εχοντας εξετασει και ελεγξει τα εγγραφα της υποθεσης και επειτα απο νομικες συνδιαλεξεις, συμπεραινουμε οτι η συζητηση τιθεται απο την φυση της στην δικαιοδοσια του δικαστηριου για τον χειρισμο της, πριν την αντιμετωπιση αναφορικα με την μορφη και την ουσια της υποθεσης.
Επειδη το αρθρο 9/c/1 του υπ'αριθμον 12 νομου του Ανωτατου Δικαστηριου το ετος 1992 εχει απαγορευσει στο δικαστηριο να εξεταζει απαιτησεις και αμφισβητησεις που σχετιζονται αμεσα η' εμμεσα με τα υδατα της κυριαρχιας, ως ακολουθως: << Το Ανωτατο Δικαστηριο της Δικαιοσυνης δεν ειναι η αρμοδια Αρχη να εξεταζει απαιτησεις και αμφισβητησεις που σχετιζονται με ζητηματα κυριαρχιας>>.

Επειδη η εκτελεστικη αρχη επιφορτιζεται με δυο διαφορετικες λειτουργιες, την κυβερνητικη και την διοικητικη, ως εκ τουτου οι πραξεις που εκδιδονται σε συμφωνια με την λειτουργια της εκτελεστικης κυβερνητικης αρχης ειναι κυβερνητικες πραξεις που βρισκονται περα απο τον ελεγχο των δικαστηριων. Αναφορικα με τις πραξεις που εκδιδονται σε συμφωνια με τις διοικητικες λειτουργιες, οι οποιες σχετιζονται με την καθημερινη εφαρμογη των νομων και την ροη των σχεσεων των πολιτων και των εργαζομενων, αυτες ειναι αντικειμενο ελεγχου των δικαστηριων.

Και επειδη η κυβερνητικη λειτουργια στοχευει στην προωθηση του συνταγματος και στην ρυθμιση της ροης των βασικων δημοσιων εξουσιων και στην διατηρηση της εσωτερικης και της εξωτερικης ασφαλειας και διαφυλαξης του εθνικου ενδιαφεροντος και της σχεσης του κρατους με τα αλλα κρατη και οτιδηποτε μπορει να παραβιασει την κυριαρχια του κρατους, ο νομοθετης ανεθεσε στο δικαστικο σωμα το εργο του προσδιορισμου και απεικονισης των κυβερνητικων πραξεων.

Με την εξεταση των υπο αμφισβητηση αποφασεων και των κινητρων που οδηγησαν στην εκδοση τους και των συνεπειων που θα συνεπαγονταν σε περιπτωση μη εκδοσης τους, θεωρουμε το ζητημα τοσο σοβαρο και ευαισθητο που η εκδοση τους απο την σχετικη Αρχη θα κατεληγε στην εξαπλωση μιας καταστασης συγχυσης, χαους και διαφθορας στην οργανωτικη και διοικητικη δομη του Ρωμαιικου Ορθοδοξου Πατριαρχειου στην Ιερουσαλημ, στην προκληση σοβαρων ζημιων στην περιουσια του Πατριαρχειου και τις αποκτησεις του στην Ιερη Πολη καθ'ολη την διαρκεια της ιστοριας, ως αποτελεσμα των ενεργειων του εναγοντος κ. Ειρηναιου. Το γεγονος αυτο δημιουργησε ενα κλιμα εκνευρισμου στους Ελληνες Ορθοδοξους Παλαστινιους στην πολη και την ευρυτερη περιοχη. Αυτο με την σειρα του εβλαψε το κυρος του Πατριαρχειου αναμεσα στον κυκλο των πιστων. Αυτο επισης θα οδηγουσε στην διαταραξη της δημοσιας ταξης υπο το φως της εκστρατειας των μεσων ενημερωσης τα οποια παροτρυναν τους εναγομενους να εκδωσουν τις υπο αμφισβητηση αποφασεις να θεσουν ενα τελος στην συγχυση και να διατηρησουν την συνοχη του Πατριαρχειου και της ολοτητας του και να ανακτησουν την περιουσια του και απο σεβασμο προς τα συναισθηματα του εκκλησιασματος.

Και επειδη διαπιστωνουμε οτι αυτες οι αποφασεις εμπιπτουν στην λειτουργια της κυβερνητικης διοικητικης αρχης και θεωρουμε πως οι πραξεις κυριαρχιας βρισκονται εκτος της δικαιοδοσιας των δικαστηριων, βλεπουμε οτι το Ανωτατο Δικαστηριο δεν ειναι αρμοδιο να εξετασει την υποθεση και συνεπως την απορριπτει.

Βασιζομενοι στα παραπανω, εχει αποφασιστει η απορριψη της υποθεσης εξαιτιας αναρμοδιοτητας και εχει επιβληθει στον εναγοντα το ποσο των 20 (δηναριων) αντι του κοστους υπερασπισης.

Μια αποφαση εκδοθηκε στις 17 του μηνος Ραμανταν 1426 που αντιστοιχει στις 6/10/2005.