Ροή Ειδήσεων

Η Διακηρυξη της Ελληνικης Κυβερνησης απο την de jure αναγνωριση του Ισραηλ το 1990

Η Κυβερνηση της Ελλαδος, ακολουθωντας την αρχη διατηρησης φιλικων σχεσεων με ολα τα κρατη, εχει αποφασισει να αναγνωρισει το κρατος του Ισραηλ.

Η Ελληνικη Κυβερνηση ελπιζει οτι η αναβαθμιση των διπλωματικων σχεσεων μεταξυ των δυο χωρων θα οδηγησει σε ουσιαστικη ομαλοποιηση και προοδο των διμερων σχεσεων τους.

Στα πλαισια αυτα, η Ελληνικη Κυβερνηση επιθυμει να δωσει εμφαση στο γεγονος οτι η παραδοσιακη πολιτικη της φιλιας και αλληλεγγυης προς τον αραβικο κοσμο θα συνεχιστει και θα βελτιωθει περαιτερω.

Η Ελλαδα επαναλαμβανει την σταθερη της θεση να μην αναγνωριζει καμια εδαφικη κατακτηση υπο την απειλη η' την χρηση βιας και επιβεβαιωνει οτι αυτο ισχυει ιδιαιτερως για τα εδαφη που απεκτησε το Ισραηλ απο το 1967. Επιπροσθετα, η Ελλαδα αντιτιθεται απεναντι σε οποιαδηποτε μονομερη μεταβολη της καταστασης της πολης της Ιερουσαλημ.

Σε αυτο το πλαισιο, η Ελλαδα καταδικαζει την πολιτικη και τις πρακτικες εποικισμου του Ισραηλ στα αποκτηθεντα εδαφη, οι οποιες αποτελουν ενα σοβαρο εμποδιο για την επιτευξη μιας καθολικης, αμεσης και διαρκους ειρηνης στην Μεση Ανατολη.

Με αυτον τον στοχο, η Ελλαδα πιστευει οτι εχει ερθει η στιγμη να προωθηθει η εφαρμογη των δυο αρχων που ειναι παγκοσμιως αποδεκτες απο την διεθνη κοινοτητα: το δικαιωμα υπαρξης και ασφαλειας ολων των κρατων της περιοχης, συμπεριλαμβανομενου του Ισραηλ, και της δικαιοσυνης για ολους τους λαους, καθως επισης και την αναγνωριση των νομιμων δικαιωματων των Παλαιστινιων, μαζι με το δικαιωμα του αυτο-προσδιορισμου με ο,τι αυτο συνεπαγεται.

Μια αμεση, μονιμη και καθολικη λυση για το Παλαιστινιακο ζητημα μπορει να επιτευχθει μονο με την συγκληση μιας Διεθνους Διασκεψης Ειρηνης υπο την αιγιδα των Ηνωμενων Εθνων.

[Μονογραφη κ. Οικονομου] Βρυξελλες, 21.05.1990