Ροή Ειδήσεων

Ολα ανοιχτα για το Πατριαρχειο Ιεροσολυμων. Ανωτατος διπλωματης παρακολουθει εκ του συνεγγυς τις εξελιξεις.

Γραφει ο Γιωργος Νοκος

... Η υποθεση της ακινητης περιουσιας (της Σιωνιτιδας Εκκλησιας) ηρθε για ακομα μια φορα στην επιφανεια μετα την προσφατη πρωτοβουλια του Πατριαρχειου να προχωρησει στην πωληση οικοπεδων στη Δυτικη Ιερουσαλημ, ακολουθωντας διαφορετικη τακτικη απο τη μακροχρονια μισθωση που γινοταν παλαιοτερα και εν πολλοις συνηθιζεται.

... Η αιφνιδια αλλαγη του ιδιοκτησιακου καθεστωτος των οικοπεδων προκαλεσε την αντιδραση των μισθωτων.

... Μετα, ομως, την πωληση τους απο το Πατριαρχειο, οι τωρινοι μισθωτες, που ειναι εταιρειες, ενδεχεται να κληθουν να επαναδιαπραγματευθουν τα τιμηματα η΄ να αποτρεψουν το ενδεχομενο εξωσεων απο τους νεους ιδιοκτητες, κατι που προκαλεσε γκρινιες, που εφτασαν ακομα και στην Κνεσετ.

Το συγκεκριμενο θεμα, μαλιστα, ανελυσαν εκτενως σε ρεπορταζ τους ισραηλινες εφημεριδες, οπως η οικονομικη <<Calcalist>>, η οποια ανεφερε οτι <<το Ελληνορθοδοξο Πατριαρχειο Ιεροσολυμων πουλησε περυσι (το 2017) περισσοτερα απο 200 οικοπεδα στις συνοικιες Talbiya και Nayot σε μυστηριωδη επενδυτικο ομιλο. Οι κατοικοι των παραπανω συνοικιων, των οποιων τα ακινητα υπαγονται σε καθεστως υπεκμισθωσης που ληγει σε 30 χρονια, ανησυχουν οτι οι επιχειρηματιες θα ζητησουν υψηλα ποσα για την ανανεωση της υπεκμισθωσης>>.

... Παραλληλα, προ ημερων η <<Deutsche Welle>> αναφερθηκε στην πωληση 240 διαμερισματων στην κεντρικη συνοικια της πολης Γκιβατ Ορανιμ για 3,3 εκατ. δολαρια σε ανωνυμους επενδυτες απο τις Παρθενους Νησους, με τους Παλαιστινιους να τονιζουν οτι η ακινητη περιουσια του Πατριαρχειου αποκτηθηκε ανα τους αιωνες απο την παλαιστινιακη χριστιανικη κοινοτητα.

Το δευτερο σκελος που συγκεντρωνει το ενδιαφερον ειναι οτι οι πλεον σφοδρες αντιδρασεις αναφορικα με τη διαχειριση των περιουσιακων στοιχειων προερχονται απο την (παλαιστινιακη) αραβοφωνη ορθοδοξη κοινοτητα.

... Οι επιδιωξεις των Παλαιστινιων χριστιανων βρισκονται σε αμεση συναρτηση και με τη θεση που εκφραζεται απο την Παλαιστινιακη Αρχη οτι τουλαχιστον η Ανατολικη Ιερουσαλημ θα ειναι μια ημερα η πρωτευουσα του μελλοντικου τους κρατους.

Για περισσοτερα,  διαβαστε στην εφημεριδα <<Παραπολιτικα>> (13/01/2018, σελ. 30 - 31).